Geçtiğimiz hafta sonu kuzenimin düğününde çekildiğim bir fotoğrafta kendimi görüpte eşime ''ben böyle mi görünüyorum gerçekten?'' dediğimde aldığım yanıt,o an itibariyle resmi olarak diyete başlamamın sebebi oldu.Zira aldığım yanıt ''maalesef evet'' idi. Sanki televizyon mu bu 5 kg.fazla gösterecek değilmi? Ne diye ümitleniyorsam .. Peki ne olacaktı şimdi? Bloğumla ilgilenicem,yeni tarifler paylaşıcam derken nasıl yapılabilirdi bu diyet? Ne yardan ne serden geçilmeyecekti ve enfes tarifler kalorisi azaltılarak denenecekti.Kafamda yanmaya başlayan ampullerle beraber,yeni fikirlerde aydınlanmaya başladılar.Evet bu kez hem sürekli başlanıp bırakılan bir diyet süreci yaşanmayacak,hem de bloğumda güzel tarifler paylaşılacaktı.Ara sıra kaçamaklar olmayacak mı? olacak tabiiki...Eşim için,kızım için,sizler için yapılacak lezzetler sadece tadılacak.Telafi yürüyüşleri ile hallolucak kaçamakların cezaları...
Sezonu iki tarifle açıyorum.İmambayıldı ve patatesli bulgurlu köfte.Daha önce közlenmiş patlıcandan karnıyarık yemeğinin tarifi vermiştim.Kalorisi azaltılmış karnıyarık..Üstelikte çok lezzetli.Yine benzer bir yöntemle kalorisi azaltılmış bir imambayıldı yapıcaz bu kez.Bir de hem basit,hem lezzetli,yağsız bir bulgurlu köfte tarifimiz var.Patatesli yalancı çiğ köfte...Haydi buyrun tariflerimize..
NAR EKŞİLİ İMAMBAYILDI |
NAR EKŞİLİ İMAMBAYILDI
MALZEMELER:
4-5 adet patlıcan
4 yk.sızma zeytinyağı
2 adet orta boy soğan
2-3 diş sarımsak
1 adet kırmızı biber
4-5 adet sivribiber
4-5 adet küp doğranmış domates
yarım su bardağı su
nar ekşisi,tuz,karabiber.
NASIL YAPICAZ?
Patlıcanları alacalı soyun Fırın kabına yada borcama yerleştirdiğiniz patlıcanların üzerine 2 yk zeytinyağı gezdirip fırının ızgarasında yumuşayıncaya kadar pişirin.Eğer orjinalini yapmak istiyorsanız,benim kilo almak gibi bir derdim yok diyorsanız,patlıcanlarınızı ayçiçek yağında yüksek ateşte kızartıp kağıt havluda yağını çektirerekte yemeğinizi yapabilirsiniz.Soğanları piyazlık doğrayın ve sarımsakları incecik kıyın.Biberleri jülyen doğrayın.2 yk sızma zeytinyağında soğan,biber ve sarımsağı karamelize oluncaya kadar kavurun.(Bu aşamada kısık ateşte işlem yapın ve sürekli karıştırın çünkü az yağ kullandığınızdan sebzeleriniz yanabilir.)Kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ekleyip sotelemeye devam edin.Domatesler suyunu bırakıp çekene kadar kısık ateşte pişirin.En son tuz ve karabiber ekleyip ocağı kapatın.Fırında pişirdiğiniz patlıcanların ortasını çizgi şeklinde açarak iç malzemeyi paylaştırın.Jülyen doğradığınız biberleri de patlıcanların üzerine yerleştirip tepsiye yarım su bardağı su ekleyin.170 derece ısınan fırında 25 dk daha pişirin.Ilındıktan sonra üzerlerine nar ekşisi gezdirin ve servis edin..
PATATESLİ YALANCI ÇİĞ KÖFTE |
PATATESLİ YALANCI ÇİĞ KÖFTE
MALZEMELER:
1 su bardağı köftelik bulgur
yarım su bardağı sıcak su
1 orta boy soğan
1 yk.domates salçası
1 yk.biber salçası
2 -3 adet haşlanmış patates
tuz,karabiber,kimyon,pulbiber
maydanoz
yarım limon suyu
YAPILIŞI:
Bulguru yayvan bir kapta yarım su bardağı sıcak su ile ıslatın.Suyu çekince içine soğanı rendeleyin.Salçaları ve baharatları da ekleyip en az 5 dk yoğurun.Haşlanmış patatesleri iyice ezin ve karışıma ekleyip 10 dk daha yoğurun.Kıyılmış maydanoz ve limon ekleyip karıştırın ve elinizle çiğ köfte şeklini verip servis yapın..Afiyetle herkese..
1 yorum:
her iki lezzetide çok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.
Yorum Gönder