Herkese iyi akşamlar.. Kendimizi sebzelere adadığımız bir hafta geçiriyoruz ailecek..Ispanağından pırasasına,karnabaharından patlıcanına,yeşilliğine sebzeyle dolduk taştık:)) Hamurişlerine biraz ara vererek sebze tariflerine dönüş yapıyorum bende haliyle..Şaka şaka.. Bu sebzeleri pişirirken bile aklımda yapacağım hamurişlerinin tarifleri dört dönüyordu.Tatlılar ve hamurişleri de var yani bu hafta:)))
Kış sebzelerinden sadece ıspanağı sevmeyen kızım kıymalı karnabahar ve zeytinyağlı pırasa siparişi verdi daha dünden..Haftalık yemek programımızı bizim cimcime belirliyor resmen:)) Bende bugün sıvadım kollarımı, pişirdim kızımın istediği yemekleri...Kendi usulüme göre pişirdiğim yemeklerimin tariflerine buyrun sizlerde:
KIYMALI PATATESLİ KARNABAHAR MALZEMELERİ:
1 adet orta boy karnabahar
3-4 adet patates
250 gr.yağsız kıyma
1 çay bardağı süt
1 adet rendelenmiş soğan
1 yk domates salçası
1 tk biber salçası
yarım çay bardağı sıvıyağ
tuz,karabiber,kekik
YAPILIŞI:
Karnabaharın çiçeklerini ayırıp yıkadıktan sonra derin bir tencereye alıyoruz.Üzerine yeteri kadar su ve 1 çay bardağı süt ekleyip 10 dk kadar haşlıyoruz.(Karnabaharlarımız fazla erimemeli) Eklediğimiz süt karnabaharın bembeyaz olmasını sağlıyor. Patateslerimizi soyup hafif kalın olacak şekilde halka halka dilimliyoruz ve bir kabın içinde patateslerimize biraz tuz, karabiber ve kekik ekleyip ovuyoruz.Kare borcam tepsimizin tabanına patateslerimiz döşüyoruz.Karnabaharlarımızı da aralarına yerleştiriyoruz.
Bir taraftan da kıymamıza yarım çay bardağı su ekleyip kısık ateşte yağ eklemeden kavuruyoruz.Daha sonra sıvıyağımızı ve rendelenmiş soğanımızı da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.En son salçalarımızı,tuzumuzu ve baharatlarımızı da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.Kavrulan kıymalı harcımızı borcamdaki karnabahar ve patateslerimizin üzerine gezdiriyoruz.Borcam tepsimizin yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyip üzerini aliminyum folyoyla kapatıyoruz ve 180 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun..
ZEYTİNYAĞLI PIRASA
MALZEMELER:
1 kg pırasa
3-4 tane havuç
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
yarım çay bardağı pirinç
yarım limonun suyu
tuz.
YAPILIŞI
Pırasamızı ayıklayıp yıkadıktan sonra verev şekilde doğruyoruz.Havuçlarımızı ince dilimliyoruz.Tenceremize zeytinyağımızı ve salçalarımızı alıp kısık ateşte kavurduktan sonra havuçlarımızı ekliyoruz.2-3 dk havuçlarımızı soteledikten sonra pırasalarımızı ekliyoruz ve kısık ateşte kendi saldığı suyuyla 10 dk kadar kavuruyoruz.Pırasalarımızın üzeri geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyip 5 dk daha pişiriyoruz.Pirincimizi yıkayıp ekliyoruz ve yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam ediyoruz.Pirinçler yumuşadıktan sonra tencerenin altını kapatıyoruz ve yarım limon suyunu yemeğimizin üzerine gezdiriyoruz.. Sizler nasıl pişiriyorsunuz bilmiyorum ama birde bu şekilde deneyin derim.. Afiyet olsun..
2 yorum:
Ellerine sağlık canım...En sevdiğim kış sebzeleri:)
Bilmez miyim:)))))
Yorum Gönder