19 Mart 2012 Pazartesi

İSVEÇ KÖFTESİ

Herkese iyi akşamlar..Bugün sabahtan beri kafamda uçuşan sebze yemekleri,kuru fasulye& pilav , değişik köfte versiyonlarına ait menülerden ''İsveç Köftesi'' ni seçtim akşam yemeği için..Daha önce deneyipte eşimden ve kızımdan tam puan alan, özellikle sosu çok beğenilen, fakat dalgınlıkla fotoğraf çekilmesi unutulan ''İsveç Köftesi''ni ikinci kez yapmaya karar verdim.E haliyle de tarifin siteye konulması da şart oldu..Kızımın deyimiyle, 
'' İkea Köftesi'' adını verdiğimiz İsveç köftesini patates kızartması ve enfes kremalı sosu ile sundum yine.Tabi yerken minik kuşumun ''Yaşasın! İkea köftesi yapmış annem'' diye sevinmesi de ekstra bir lezzet kattı soframıza..
İSVEÇ KÖFTE

MALZEMELER:( 4 KİŞİLİK)
Köfte İçin
500 gr kıyma
yarım çay bardağı un
1 adet rendelenmiş soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
yarım çay bardağı krema
1 adet yumurta

Sos İçin:
200 ml.krema
10 gr.tereyağı
tuz,karabiber
200 ml.su
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
2 yk süt.

Köfteleri kızartmak İçin:
5-6 yk zeytinyağı

YAPILIŞI:

Köfte için gereken malzemeleri bir kapta karıştırıp iyice yoğurun.Biraz cıvık bir harç olacak endişelenmeyin.Harcı 15 dk kadar derin dondurucuda bekletin.Daha sonra harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.Köfteleri 30 dk daha derin dondurucuda bekletin.
Teflon tavaya 5-6 yk zeytinyağını koyup kızdırdıktan sonra köftelerinizi ekleyin ve 1-2 dk yüksek ateşte çevirin.daha sonra ocağı kısarak köfteleri sürekli çevirin ve iyice pişmelerini sağlayın.Tavadan köfteleri aldıktan sonra 10 gr. tereyağını ekleyip üzerine 200 ml.suyu dökün.Su kaynadıktan sonra mısır nişastasını 2 yk sütte karıştırıp tavaya ilave edin.Sosunuzu karıştırıp 5 dk.pişirin.En son krema,tuz ve karabiber ekleyip sosu 5 dk daha pişirin.Köftelerinizi kızarmış patates ve hazırladığınız sos ile servis edin.Afiyet olsun.




1 yorum:

Unknown dedi ki...

çok güzel gözüküyor ...