12 Mart 2012 Pazartesi

İZMİR KÖFTE



'Bugün sana en sevdiğin yemekleri yaptım' Birilerinin size bunları söylemesi ne kadar hoş değil mi? Birilerinin size özene bezene sevdiğiniz yemekleri yaptığını bilmek..Ne güzel bir duygudur..Ve bu sevgiyle pişen yemekler insanın ruhunu o kadar güzel okşar ki..Ve bu o kadar bizlere has bir özelliktir ki..Öyle severimki bu adetlerimizi, yemek masası etrafında dönen sevgi çemberimizi..Yemek yerken bile yemekten konuşabilme yeteneğimizi..Ağzımızın tadının, sohbetimize neşeyle dökülüverişini..İşte ben, öyle mutlu yerimki, sevdiklerime özel pişirdiğim yemekleri..Her yemek sofrasından keyifle neşeyle kalkmayı.. Ard arda dökülüveren ''Ellerine sağlık nefiss bir yemekti'' sözcüklerini..
Ben bu yüzden severek yemek yapıyorum.Bu yüzden de sevdiklerim bana bu sözcükleri sarf ettikleri sürece pişirmeye devam edicem..

Bugünkü tarifimiz , İzmir'imizden nefis İzmir Köftesi.. Patatesle köftenin muhteşem birlikteliği bu yemektede lezzetini konuşturuyor..Buyrun bakalım beğenecek misiniz?

MALZEMELER:
Köfte İçin:
500 gr.dana orta yağlı kıyma
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 er tatlı kaşığı karabiber,kimyon,tuz.
1 çay kaşığı kekik
2 yk süt
2 dilim ufalanmış bayat ekmek içi
1 yumurta

1 kg.patates
4-5 adet domates
6 yk zeytinyağı
tuz,karabiber,kimyon,kekik


YAPILIŞI:

Köfte için gerekli malzemeleri bir kapta güzelce yoğurun ve buzdolabında 2 saat bekletin.Patateslerden iki tanesini ayırın ve kalanları soyup halka şeklinde biraz kalınca doğrayın.Doğradığınız patatesleri dikdörtgen borcama dizin ve üzerine az miktarda tuz,karabiber,kimyon ve kekik serpin.Köfte harcından cevizden biraz büyük parçalar koparıp çanak şekli verin ve patateslerin üzerine dizin.Patates ve köftelerin üzerine 4 yk zeytinyağı gezdirip fırınınızın ızgarasında kızartın.Bu arada domatesleri rendeleyin 2 yk zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tuzla pişirin.Ayırdığınız patatesleri rendeleyin ve çok az yağla teflon tavada soteleyin.Kızaran köftelerin üzerine rendelenmiş patateslerden birer kaşık koyun ve en üste de domates sosundan gezdirin.Domates sosunun kalanına 1 su bardağı sıcak su ekleyip borcama ilave edin.Yemeğinizi 180 derece fırında patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.Dilerseniz üzerine kaşar rendeside ekleyebilirsiniz.. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: