15 Nisan 2012 Pazar

KABAK DOLMASI

Herkese iyi akşamlar diliyorum.Kıymalı dolma sevmem,ama kabak dolmasını kıymasız yemem:)) Bu da benim dolmaya enteresan yaklaşımım..Biber dolmasını ve yaprak sarmasını asla kıymalı sevmiyorum fakat kabak dolmasını da kıymasız beğenmiyorum.Etle kıymayla pek aram olmadığından, kendi usulümce kıymayı kavurarak yaptığım bir kabak dolması tarifim var sizlere...Bizim evde pek sık yapılmayan, yılda bir iki kez soframıza konuk olan kabak dolmasının tarifi:



MALZEMELER:

1 kg.kabak
300 gr.kıyma ( ben fazlasını sevmiyorum 500 gr a kadar konulabilir)
2 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
1 yk.domates salçası
tuz,karabiber
1 su bardağı sıcak su+1 tatlı kaşığı domates salçası+1 yk.sıvıyağ
üzerine:yoğurt ve dereotu.

YAPILIŞI:
Kabakların kabuklarını oyacağın tırtıklı yeriyle kazıyıp,dilediğiniz büyüklükle kesin ve içlerini oyun.Kıymayı tavaya alıp yarım çay bardağı su ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Pirinci yıkayıp süzdükten sonra üzerine rendelenmiş soğanları, kıymayı,doğranmış yeşillikleri,sıvıyağı,salçayı,tuz ve karabiberi ekleyip güzelce karıştırın.Hazırladığınız dolma içiyle, kabaklarınızın 3/4 ünü doldurun ve tencereye yatay biçimde dizin.1 su bardağı sıcak suda 1 tatlı kaşığı domates salçasını eritin,1yk sıvıyağıda bu karışıma ekleyip dolmaların üzerine gezdirin.Tencerenizin kapağını kapatıp kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.Ilınınca üzerine yoğurt gezdirip dereotuyla süsleyerek servis yapın.Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: