10 Nisan 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

Herkese merhaba... Yazının başlığı kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? Ne müthiş ve özel bir yemektir zeytinyağlı yaprak sarma.Biraz oyalayıcı,zaman isteyen,yapılmasıyla tüketilmesi bir olan,herkesin kendi annesinin  en güzelini yaptığını sandığı yemek.
Özellikle Türklerin,Yunanlıların ve Ermenilerin arasında paylaşamayan,Dünya yemek kitaplarında Yunan yemeği olarak adı geçen,geleneksel Türk yemekleri arasında olan vazgeçilmez bir tattır.Mutfağımızın zenginliğinin kanıtıdır da ayrıca.
Her evde olduğu gibi bizim evde de çok sevilir ve bende fırsat buldukça yapmaya çalışırım.Bir klasiktir bütün mutfaklarda pişer ve hemen hemen her Türk kadını bilir ama, bir de benden dinleyin istedim.


MALZEMELER:

500 gr.salamura yaprak
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 adet soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
kıyılmış taze nane yaprakları(Eğer yoksa 1 tatlı kaşığı kuru nane)
3 adet küp kesilmiş domates
1 yk domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı  zeytinyağı
ÜZERİNE GEZDİRMEK İÇİN:
2 yk.zeytinyağı
yarım limonun suyu

YAPILIŞI:
Yapraklarınızı önce ılık suda birkaç kez yıkayın, eğer sertseler  kaynayan suyun içine atıp  2-3 dk kadar kaynatın.Bu esnada başında bekleyin çünkü çabucak eriyebilir.( Yapraklarınız çok tuzluysa bir gece önceden suya bastırın ve suyu sürekli değiştirin.)
Pirinci yıkayın 3 adet soğanı üzerine rendeleyin.Yeşillikleri de incecik kıyın,küp kesilmiş domateslerle birlikte  ekleyin.En son salça,tuz,baharatlar ve zeytinyağını da ekleyip iyice karıştırın.
Yaprağınızın damarlı kesimi üste gelecek şekilde tezgaha koyun.Harçtan geniş kısma koyup sigara böreği gibi orta sıkılıkta sarın.
Tencerenizin dibine dibinin tutmaması için bir sıra yaprak serin.Sarmalarınızı bu yaprakların üzerine dizin ve üzerlerine 2 yk zeytinyağıyla yarım limonun suyunu gezdirin.Yapraklarınızın üzerine açılmamaları için bir tabak  kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin.Kısık ateşte 30 dk.pişirin ve piştikten sonra kapağını açıp sarmalarınızı soğutun.Servis tabağına alıp limon dilimleriyle süsleyin.Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: