21 Ekim 2012 Pazar

EV YAPIMI TORTELLİNİ


Kurban bayramının  ikinci gününden herkese selam ediyor ve bu yazıyı okuyan herkesin,tüm sevdiklerimin bayramını kutluyorum.Bir et oburla yaşıyorum ve dolayısıyla iki gündür evimde kavurma hayalleri kurulduğunu izliyorum.Yaptım mı? Hayır!! Et yemeyen ben , kurban eti pişirirmiyim? Hayır..Bütün bunların üstüne etobur eşime peynirli tortelini yapacak kadar deli miyim? Evet:)))))

Ne zamandır denemeyi düşündüğüm bir tarifti tortellini..Restoranlarda hapur hupur yediğim,kulakları çınlasın canım arkadaşım Hülya'mla (bu tarif kendisi için hususi  tekrar yapılacaktır,okursa burdan duyuruyorum...) eşlerimiz kebap yerken yemeyi tercih ettiğimiz bayıldığımız enfes İtalyan makarnası...Biz özellikle kremalı mantar soslu peynirli tortellini sipariş ederiz hep; fakat ben bugün farklı bir sos yaptım.Domatesli sarımsaklı fesleğenli sos..Tek kelimeyle haaaarikaydı diyebilirim...Akşam yemeğinde kavurma bekleyen eşimden bile tam not aldı.. O kadar yani:))) Riske girdiğime değdimi,değdi..

Tortellini bir İtalyan yemeği olarak bilinir ancak,ülkemizde çeşitli yörelerde de yapılan, ''Piruhi'' adı verilen bir çeşit peynirli mantı aslında..



MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:

1 kahve fincanı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yumurta
2 su bardağı un
1,5 çay kaşığı tuz

İÇ MALZEMESİ İÇİN:
3 çeşit peynir( Ya da evinizde mevcut bulunan peynir çeşitlerini kullanabilirsiniz.Ben tulum peyniri,parmesan ve beyaz peynir kullandım.)
yarım demet dereotu
arzuya göre karabiber

SOSU İÇİN:
1 yk.zeytinyağı
2-3 adet rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
2-3 diş rendelenmiş sarımsak
1 er çay kaşığı tuz,karabiber,kuru fesleğen
1 kahve fincanı kaynar su.

ÜZERİNE:
Rendelenmiş eski kaşar peyniri.

YAPILIŞI:

Hamur için çukur bir kaba unu koyun ve ortasını açın.Yumurtaları,ılık suyu,zeytinyağını ve tuzu unun ortasına koyup yavaş yavaş yoğurmaya başlayın.Hamur özleşince üzerini nemli bir bezle örtüp buzdolabında 15-20 dk dinlendirin.Bu arada iç harcınız için peynirleri ezin ya da robottan geçirip karıştırın.dereotunu kıyın,karabiberle birlikte karıştırın.Peynirleriniz tuzsuz ise; tuz ilavesi de yapabilirsiniz.

Hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler oluşturup,her birini un serperek, açabildiğiniz kadar ince açın.Bir kahve fincanı ya da çay bardağı yardımıyla hamurdan parçalar koparın.

Kopardığınız parçaların ortasına iç harcınızdan bir miktar koyup, yarım daire şeklinde kapatın.


Kapattığınız yarım dairelerin iki uç kenarını yumurta akıyla ön tarafa kıvırıp, yapıştırın.

Tortellinilerinizi bir tepsiye dizip,buzdolabında yarım saat kadar bekletin.

Sos için rendelenmiş sarımsakları zeytinyağıyla soteleyin.Rendelenmiş domatesleri ekleyin ve kısık ateşte pişirin.Domates salçasını ekleyip, sosla özleşmesini sağlayın.1 çay kaşığı fesleğen,1 çay kaşığı karabiber,  1 çay kaşığı tuzu ve 1 kahve fincanı kaynar suyu ekleyip 2-3 dakika kaynatın.Tortellinilerinizi kaynar tuzlu suda 8-10 dk kadar haşlayın.Sudan aldığınız makarnaları,sosa ekleyip,2-3 dakika daha sosla birlikte çevirin.Servis tabağına alıp,üzerine eski kaşar peyniri rendeleyerek servis yapın.Afiyet olsun...


Hiç yorum yok: