31 Ekim 2012 Çarşamba

FRANCALA EKMEĞİ

Sonbahar geldi ya; mutfak aşkım arttı.Denemek istediğim tarifler sırada.Bunları araştırırken,hem çocuklu bayanlarımızı düşünüyorum; çocuklarımıza sağlıklı yiyecekler yedirebilmek için, hem de evde yapılabilir tarifler olmasına dikkat ediyorum.Daha öncede bahsetmiştim, kızım için yapmaya çalıştığım şey; ona anne eli değmiş yiyecekler yedirmek,doğal ürünler tüketmesini sağlamak,hazır gıdalardan,abur cuburdan,cipsen,şekerden,gereksiz içeceklerden vs.uzak tutmak....Benim için en önemli konulardan biri de ekmek.Bunun için bir ekmek yapma makinesi edindim (En çok da hamur yoğurma programını kullanıyorum:)))) fakat makine içine sıkışmış ekmekten bir süre sonra sıkıldık.Farklı ekmek tarifleri denemeye başladım ve bunları sizler için sırasıyla paylaşacağım.Ekmek tariflerimiz Francala Ekmeği ile başlıyor.Özellikle kahvaltılarda çoook ama çok iyi giden,yumuşacık puf puf, mis kokulu bir ekmek bu.Tarif kolay ; önemli olan püf noktalarını uygulamak.Sırasıyla yazdıklarımı uyguladığınızda ortaya çıkan ekmekten çok memnun kalacaksınız.Malzeme listesindeki bardak ölçüsü,200 mg lık standart su bardağı ölçüsüdür bilginize..İşte tarifimiz:


FRANCALA EKMEĞİ

MALZEMELER:

3,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı instant kuru maya
1 su bardağı ılık su
3/4 su bardağı ılık süt
3 yk zeytinyağı.
Susam,çörekotu

YAPILIŞI:

Derin bir kaba unu alın ve ortasını havuz gibi açın.Sırasıyla tuzu,şekeri,mayayı,suyu,sütü ve zeytinyağını ekleyin.Yavaş yavaş yoğurmaya başlayın ve hamur toparlanıncaya kadar yoğurmaya devam edin.(Yaklaşık 15 dk) Yumuşak,hatta cıvık denilebilecek bir hamur elde edeceksiniz.Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 1,5 saat mayalandırın.
Ekmek yapma makinesinde yoğurmak için,saydığım malzemeleri sıvılar altta,kurular üstte olacak şekilde haznenin içine yerleştirin ve hamur yoğurma programını çalıştırın.1,5 saat sonra hamurunuz hazır.
1,5 saat sonra hamurunuzu hafif unlanmış tezgahta birkaç dk daha yoğurun ve elinizle şekil verin.İster tek parça halinde yuvarlak,isterseniz uzunlamasına 2 parça yapabilirsiniz.Ben iki parça yaptım daha sağlıklı sonuç aldım.Hamura yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinde şekil verdikten sonra  tekrar üzerini nemli bezle örtüp 1 saat daha mayalandırın.Mayalandırma süreleri önemli.1 saat sonra ekmek hamurlarınızın boyutu iki katına çıkacak.Hamurların üzerini fırça yardımı ile ıslatın ve isteğe göre susam ve çörek otu serpin.Fırınınız turbo ise 200,normal ise 220 dereceye getirip ısıtın.Yaklaşık 10-15 dakika da ekmeğiniz pişecek.Ekmeğin üzeri kızardıktan sonra fırında çıkarın ve telin üzerine koyup ılıtın.Hepsi bu kadar..Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: