29 Aralık 2011 Perşembe

PASTİÇ

Bir annenin hayatı çocuktan öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılıyor bence..Anne olmadan önce kendi hayatınızı yaşıyorsunuz, kendiniz için yaşıyorsunuz en çok... Ama annelikten sonra iş değişiyor.. Başka bir varlık için yaşıyorsunuz..Kendinizden daha çok onu düşünüyorsunuz..Bebeklikten başlayarak her gününüz, her programınız belkide geleceğiniz ona endeksleniyor..Nasıl bir şey bu annelik?Harika bir duygu olduğu kesin de, insan kendinden daha fazla başka bir insanı nasıl sevebilir?Nasıl içi titrer ona bakarken?

Bu sabah duygusal uyandım biraz.. Rüyamda hep güzel kızımı gördüm.. Uyurken onu sevdim kokladım, öptüm.. Dolayısıyla bugünkü tarifimin önyazısına da duygularım geldi yerleşti.. Allah hepimizin evlatlarına sağlıklı uzun bir ömür versin diyorum ve.........bodoslama tarifimize geçiyorum:)))))
PASTİÇ

Bir İzmir klasiğidir Pastiç... Bir yıl öncesine kadar çalıştığım firmada akşamüstü beş çaylarımızın vazgeçilmeziydi.. Kulakları çınlasın arkadaşım Nesrin'le karşı pastaneden sipariş ederdik hep..Emin olamazdık tabi nasıl yapılıyor,içine kalmış bayatlamış artık keklermi konuluyor ama elimiz mahkum yerdik..Güzel bir tarif bulursam denemek istiyordum hep.. Lezzet Dergisinin Haziran sayısında tarifi görünce çok sevindim.. Birkaç aydır denenecek tarifler arasındaydı nihayet bugün yapabildim....İşte Pastiç tutkunlarına tarifimiz:

MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:

3 su bardağı un
1 paket Dr.Oetker İnstant maya
Yarım su bardağı ılık süt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
3 yk toz şeker
bir tutam tuz
yeteri kadar ılık su

İÇ HARCI İÇİN:

1 adet kakaolu pasta tabanı ( Hazır kakaolu kek yada evde olan kalmış kekinizi kullanabilirsiniz)
1.5 su bardağı süt
1 çay kaşığı tarçın
Yarım su bardağı çekilmiş fındık ya da ceviz
1 su bardağı kuru üzüm 

ÜZERİ İÇİN:

1 yumurta sarısı
File badem yada fındık, susam


YAPILIŞI:

Hamur için gereken kuru malzemeleri derin bir kapta karıştırın.Ilık süt ve ayçiçek yağını ekleyip yoğurun.Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar ılık su ekleyip yoğurun.Üzerini kapatarak ılık bir ortamda yarım saat mayalanması için bekleyin.
İç harcı için keki ufalayın.Tarçın,üzüm fındık ve sütü ekleyip karışımı güzelce yoğurun.Mayalanan hamuru 2 bezeye ayırın.Her bezeyi çok inceltmeden merdane yardımıyla açın.Yarıya böldüğünüz iç harcınızı eşit miktarda hamurun her tarafına yayın.Hamuru 7-8 cm.kalınlığında rulo olacak şekilde düzgünce sarın.İstediğiniz genişlikte keserek yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ve file badem serpin(Ben ceviz kullandım) Bu şekilde pastiçlerinizi 30 dk daha beklettikten sonra 170 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.Ilık servis yapın.Afiyet olsun....

1 yorum:

Nigar SARGIN dedi ki...

Ellerinize sağlık gerçekten çok sevdiğim bir lezzet tarifini arşivime ekledim paylaşım için teşekkürler;))