17 Mart 2012 Cumartesi

ENGİNAR DOLMASI

Herkese keyifli hafta sonları diliyorum.. Sinüzit sızılarım ve boyun ağrımın beni durduramadığının kanıtıdır bu yazı:)) Çünkü şu anda ilaçlar ve bir boyunluk eşliğinde dökülüyor bu cümleler zihnimden:)))  ''İnsanın neresi ağrırsa canı ordadır'' derler ya büyüklerimiz, hakikaten doğru.Zira şu anda tek derdim boyun ağrımmış gibi geliyor bana.. Geçmişteki diş ağrılarımı unutuverdim yani:)) Dedim ya, ağrılarım durduramadı beni, enginar dolmasının tarifini yüklemek istedim hemencecik.Mevsimi de gelmeye başlamışken, bir an önce sitede bulunmasını istedim tarifin..
Biliyorsunuzdur enginar bir çiçektir.Kadın ruhu için olmasada:))) insan vücudu için en yararlı çiçek bence..A ve C vitaminleri açısından zengin bir bitki olan enginar, kalsiyum,potasyum,demir ,manganez ve fosforu da bünyesinde orta seviyede barındırır.
Enginarda bulunan CIARIN adlı madde, başta karaciğer olmak üzere, safra kesesi, bağırsaklar ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.Kandaki şeker miktarını düzenlediği için, şeker hastaları için oldukça faydalıdır.Kandaki üre miktarını ve kolesterolünü düşürdüğü gibi, böbreklerdeki kumların dökülmesini sağlar.Mide ve bağırsakları temizler. Gördüğünüz gibi, enginarın faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle Ege sofralarının baştacı enginarı  hazır mevsimi de yavaş yavaş gelirken bol bol tüketmenizi, hatta mevsiminde derin dondurucunuzu enginarla doldurmanızı öneririm.
Enginar sebzesine ait birkaç tarif vericem.İlk tarifim enginar dolması..
MALZEMELER:

5 adet enginar 
3 adet soğan 
1 su bardağı pirinç 
1 Çorba kaşığı dolmalık fıstık 
1 Çorba kaşığı kuş üzümü 
Yarım demet taze nane 
Yarım demet maydanoz 
Yarım demet dereotu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu 
1 Su bardağı sıcak su 
Tuz, karabiber, yenibahar, tarçın ve şeker 

YAPILIŞI:

Öncelikle enginarların sert olan dış yapraklarını ayıklayın.Kalan yaprakların uçlarını kesin.Enginarın göbeğindeki tüylü kısmı bir tatlı kaşığıyla kazıyarak atın.Enginarlarınızı limonlu suda 10-15 dk.kadar haşlayın.Teflon tavada zeytinyağıyla birlikte fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun.Ardından incecik kıyılmış soğanları da ekleyip soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edin.Pirinçle birlikte dereotu hariç  kalan iç malzemelerinizi de ekleyip 1 su bardağı sıcak suyu ilave edin.Kısık ateşte harcınız suyunu çekene kadar pişirin.Piştikten sonra kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırın ve ocağın altını kapatın.Hazırladığınız harcı enginarların içine doldurun ve şekillerinin bozulmaması için üzerlerini aliminyum folyoyla yanlarını kapatacak şekilde sarın.Enginarı haşladığınız sudan yarım su bardağı tencereye ekleyip kısık ateşte 10 dk kadar pişirin.Soğuyunca limon dilimleri ile servis edin..Afiyet olsun..

1 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

çiçek açmış gibi çok güzel olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.