Birçok kişi şu sıralar bahar yorgunluğu denilen o ismi konulamayan hastalığı yaşıyordur eminim.Peki nedir bu hastalığın belirtileri?
Bahar yorgunluğu ya da bahar depresyonu , özellikle bahar aylarının başladığı günlerde,bitkinlik,güçsüzlük,enerji eksikliği,uykusuzluk ya da vücutta karıncalanma gibi belirtilerle pek çok kişide görülebilen bir mevsim hastalığıdır.Mevsim değişikliği vücudumuzun biyoritmini etkiliyor çünkü;baharla birlikte havadaki elektrik yükü artıyor.Bu artışla birlikte vücudumuzda yorgunluk,halsizlik ve gerginlikler başlıyor.Peki ne yapmalı?
Öncelikle beslenme düzenimizi değiştirmeli,beslenmemizde meyve ve sebzeye ağırlık vermeli,yemeklerimizde yağ miktraını azaltmalıyız.Bir günde içtiğimiz su miktarı en az 2 litre olmalı.Açık havada yürüyüşler yapmalı,imkan varsa spor yapmalıyız.Bunlar gibi birkaç pratik yöntemle bahar aylarının yorgunluğunu üzerimizden rahatlıkla atabileceğimizi ümit ediyorum.
Eveeettt.. gelelim baklaya:)) Sebze meyve demişken, bir de sebze yemeği tarifi vermeden olmaz değilmi?
Bakla yemeğini herkes sevmez,ben müdavimlerindenim.Mevsimi geçene kadar fırsat buldukça pişiririm.Mevsimi geçmedende tarifini vermek istedim.
MALZEMELER:
500 gr.bakla
2 adet soğan
yarım demet dereotu.
3 yk.zeytinyağı
1 yemek kaşığı ve 1 çay kaşığı un
1 limonun suyu
1 su bardağı su
tuz.
Yoğurt (Tercihe göre sarımsaklı)
Süslemek için dereotu,pul biber..
YAPILIŞI:
Hani bazı yemekler çiğden yapılır ya,ben baklayı da o şekilde pişiriyorum:
Baklaları ayıklayıp limonlu ve unlu suda 15 dk.kadar bekletelim.(Yarım limon suyu ve 1 yk un)Soğanları piyazlık ya da küp küp doğrayalım. Tencereye sırasıyla,soğan,sıvıyağ,baklayı üst üste koyalım.1 çay kaşığı un ve yarım limon suyunu bir su bardağı suyla iyice karıştıralım.Baklanın üzerine gezdirelim.En son tuzunuda serpip kısık ateşte yemeğimizi pişirelim.Tencerenin altını kapattıktan sonra kıyılmış dereotlarını da serpip yemeği ılınmaya bırakalım.Servis ederken üzerine yoğurt gezdirip dereotu ve pulbiber serpelim...Afiyet olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder