19 Mayıs 2012 Cumartesi

İLK ŞEKER HAMURLU PASTAM,DURU'NUN TEYZESİ OLMAK ÇOK GÜZEL..


Herkese mutlu hafta sonları diliyorum.Bu pastayı dün gece müthiş bir zevkle yaptım.Zira benim şeker hamurlu ilk pasta deneyimimdi.Kuzenimin henüz 1 yaşına basan minik kızı Duru'cuğum için yaptım bu pastayı.Kendisi gibi karbeyaz bir pasta olsun istedim.ve tabiki de kız bebeklere en çok yakışan pembeyi de unutmadım.Haftalar öncesinden kafamda kurgulamaya başladığım papatya prenses Duru'nun pastası işte bu halde çıktı ortaya..
Benim kızkardeşim olmadığından hep üzülürdüm teyze olamayacağım diye.Ama neyseki kardeş gibi büyüdüğümüz teyze kızlarımın çocuklarına teyze oluverdim.. Bu da müthiş bir duyguymuşş..Durucuğum da daha çok anladım bunu.. Çok seviyorum onu çok.. Bahtı da kendi yüzü gibi güzel olsun inşallah prensesin..
Duru'cuk...
Kuzumun ilk yaş pastasını büyük heyecanla yaptım.Henüz kesilmeden,akşamı beklemeden sabırsızlıkla paylaşıyorum tarifini..

MALZEMELER:
Pandispanya için:
(Kare borcam genişliğinde pasta çemberi kullandım ve bu pandispanyadan iki tane yaptım)
5 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
2 yk kaynar su
1,5 su bardağı un
25 gr.kakao
1 pk.hamur kabartma tozu
1 çimdik tuz
Pandispanyaların her birini birer bardak sütle ıslatıcaz..

Pastacı Kreması için:
4 bardak süt
50 gr kakao
2 yk mısır nişastası
3 yk un
1 pk.vanilya
1 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
80 gr.bitter çikolata
200 ml.krema (Buzdolabında soğutulmuş)
Kremanın üzerine:
Damla çikolata ve çilek..

Pastayı sıvamak için:
2 pk.sade krem şanti
1,5 su bardağı soğuk süt

Süslemek için:
Beyaz ve pembe şeker hamuru
İnci şekerler.

NASIL YAPICAZ?

Pandispanya için yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın.Yumurta aklarını bir çimdik tuz ile kar haline gelinceye kadar çırpın.Ayrı bir kapta yumurta sarılarını şekerle çırpın.Şekerin erimesi için 2 yk kaynar su ekleyip birkaç dakika daha çırpın.Bu karışıma kakaoyu ekleyip iyice karıştırın.Şimdi mikserle işimiz bitti.Bundan sonrası tahta kaşık ya da silikon spatula ile devam edecek.Kar halindeki yumurta aklarını tahta kaşık yardımıyla yavaş yavaş yumurta sarılarına yedirin.Sönmemelerine dikkat edin.En son kabartma tozuyla karıştırdığınız unu eleyerek karışıma ekleyin ve tahta kaşıkla yedirin.Pasta kalıbınızı tereyağıyla yağlayın biraz un serpin ve karışımı kalıba dökün.175 derece ısınmamış fırında pişirmeye başlayın.Fırının kapağını açmayın.Pandispanya kabarmaya başlayınca fırının ayarını 150 dereceye getirin ve 15 dk kadar pişirin.Pişen pandispanyanızı kürdanla test etmeyi unutmayın.Soğuytan pandispanyanızı kalıptan çıkarın.Eğer pastanızın yüksek ya da büyük olmasını istiyorsanız bundan iki tane yapmanız gerekiyor.
Pastacı kreması için sütü tencereye alın ve içine bir yumurtayı kırıp güzelce çırpın.Un,nişasta,şeker,vanilya ve kakaoyu da ekleyip çırpmaya devam edin.Karışımı orta ateşte yavaş yavaş karıştırarak pişirin.Kaynamaya başlayınca 80 gr bitter çikolatayı parçalayarak ilave edin ve eriyene kadar karıştırın.Kremayı soğumaya bırakın.Bu arada buzdolabında bekleyen 200 ml.kremayı da mikserle sertleşene kadar çırpın ve soğuyan pastacı kremasına kaşıkla yedirin.
Bu aşamalardan sonra sıra geldi pastamızı oluşturmaya..Hazırladığınız pandispanyaları tırtıklı bıçak yardımıyla dikkatlice ikiye bölün.Her bir katı yarım bardak sütle ıslatın.Islattığınız ilk katın üzerine Pastacı kremasından sürün ve damla çikolata serpiştirin.Dilimlediğiniz çilekleri dizin ve ikinci pandispanyayı üzerine kapatın.Bu işlemleri diğer pandispanya katları için de uyguladıktan sonra 1,5 su bardağı soğuk sütle çırtığınız 2 paket krem şantiyle pastayı güzelce sıvayın.Pastayı bu şekilde en az 1 saat buzdolabında bekletin.
Bundan sonrası tamamen hayal gücünüze kalmış..Ben,mısır nişastası serptiğim tezgahta beyaz şeker hamurunu merdaneyle açtım ve dikkatlice pastamı kapladım.Kenarlardan kalan şeker hamurlarını bıçakla dikkatlice kestim.Pastanın bitiş noktasına da beyaz şeker hamurundan toplar yapıp sıraladım.Topların üzerine de birer inci şeker yapıştırdım.Pembe şeker hamurundan figürler yapıp suyla beyaz şeker hamurunun üzerine dikkatlice yapıştırdım.Pembe beyaz kalpler ve balonlar yapıp kürdanlara geçirdim ve kürdanları dikkatlice pastaya sapladım.Resim yapmak kadar zevkli..Yaratıcılık kısmı tamamen kendinize kalmış..

İyiki doğdun DURU bebek..



Hiç yorum yok: