5 Ağustos 2012 Pazar

KIYMALI PİDE

Her gün ne yemek pişirsem derdi tüm hanımların ortak problemi sanırım.Heleki Ramazan ayındayız,bir de sıcaklarla boğuşuyoruz,hepimiz alternatif masalar hazırlamak çabasındayız.Evde yapabildiklerimden sonra dışardan yemek söylemeye bir türlü razı gelmeyen eşim ve kızım,uzun zamandır kıymalı pide diye sayıklıyorlardı.Birkaç araştırma yaptım ve kafama en çok yatan hamur tarifiyle,pidecilere yaptırmak üzere evde hazırladığım iç harcı birleştirdim.Sonuç harika.Hamur mayalanırken 10 dakikada içi hazırladım,bundan sonraki aşama da 20 dk sürdü.Orta boy 9 adet pide çıktı yaptığım ölçüden.Yanına biber közledim,roka,yeşillik domates hazırladım,bir de buz gibi yayık ayran yaptım..Bizimkiler pideciye kebapçıya gitmezler artık sanırım.Offff... tembellik yapmak benim de hakkım değil mi?
Neyse; sofrada nefiss olmuş deyip parmaklarını yiyen ev ahalisinin bu tablosu,tüm bu zahmetlere değer..
Sizlerde bu tarifi denemek isterseniz,iftardan 2 saat önce harekete geçin derim..İşte malzemelerimiz:

HAMURU İÇİN:

1,5 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıcak süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 pk.Dr.Oetker İnstant Maya
1 adet yumurta akı
Aldığı kadar un

İÇ HARCI İÇİN:

250 gr.kıyma
1 baş soğan
2-3 adet sivri biber
2 adet orta boy domates
1 yk domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
2 yk sıvıyağ

ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN:

1 yumurta sarısı
tereyağ ya da margarin

YAPILIŞI:

Sıcak sütün içine toz mayayı ve şekeri ekleyip karıştın.10 dk bekletin.Un hariç diğer tüm malzemelerle karıştırıp unu yavaş yavaş ekleyip yoğurun.Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak.Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 40 dk kadar mayalandırın.Bu arada domatesleri,soğanları ve biberleri küp küp doğrayın.Diğer iç malzemeleri de ekleyip karışımı yoğurun.Mayalanan hamurdan elma büyüklüğünde parçalar kopartıp un serptiğiniz tezgahın üzerinde uzunlamasına açın.İç harçtan 2-3 yemek kaşığı açtığınız hamurun üzerine yayıp kenarlarını pide şeklinde kıvırın.Tüm hamura bu işlemi uyguladıktan sonra kıvırdığınız bölümlere yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığınız 180 derece fırında Hamur kısımları hafif kızarana kadar pişirin.Fırından çıkardıktan sonra kenarlarına margarin ya da tereyağı gezdirn ki yumuşacık olsunlar..İşte hepsi bu kadar..Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: